Öluffa i Göteborgs skärgård

När du besöker oss på Arken Hotel & Art Garden Spa har du inte långt ut till öarna i Göteborgs norra och södra skärgård. Här finns en mängd mysiga öar som är perfekta för en kortare utflykt med havsbad och besök på mysiga kaféer. Vill du aktivera dig är vandring längs den fantastiskt vackra Kuststigen ett tips, eller varför inte uppleva södra skärgården från cykelsadeln?

Hönöleden Foto: Goteborg&Co Happy Visuals

Färjor vid Hönö. Foto: Happy Visuals/Mediabank Göteborg & Co.

Göteborgs norra skärgård

Ut till Göteborgs norra skärgård tar du dig enkelt med bilfärja från Lilla Varholmen, ca tjugo minuters bilfärd från vårt hotell. Färjan är avgiftsfri. 

Från färjeläget går två olika färjor. Den ena tar dig på ca 12 minuter till Hönö som har vägförbindelse vidare till Öckerö och Hälsö. Den andra färjan tar dig till Björkö och tar ca 6 minuter.

Hönö

På Hönö finner du en populär gästhamn, fina badvikar och ett stort utbud av aktiviteter som klättring och kajakpaddling.

Öckerö

Norra skärgårdens ”huvudö”. Här finns fina strövområden, en gammal kyrka från 1400-talet, badplatser, affärer, apotek och flera restauranger.

Fotö

Fotö är en lugn och genuin ö med vackra skärgårdshus. För den historieintresserade finns många fornlämningar kvar att titta på. På Fotös badplats Vivik finns både trampolin, hopptorn och brygga. Vill du hitta ett alldeles eget smultronställe kan du bege dig till öns nordvästra del, Tån.

Hälsö

Här kan du njuta av fina hamnpromenader längs smala och slingriga vägar.

Från Hälsö går det mindre avgiftsfria bilfärjor till Hyppeln, Rörö och Källö Knippla. Dessa lite mindre öar är också värda ett besök.

Björkö

Denna ö är känd för sina skogar, på våren växer här vitsippor, blåsippor och liljekonvalj. Björkö har en fin gästhamn, här finns det restauranger och butiker.

Kuststigen vandring i Göteborgs skärgård

Vandra på Kuststigen

Ute på öarna i norra skärgården går Kuststigen, en vandringsled som i sin helhet går från Göteborg till Oslo och är uppdelad på 42 etapper.

Kuststigen går ut på några av öarna i Göteborgs skärgård. Här vandrar du precis vid havet och upptäcker öarna Fotö, Hönö, Öckerö och Hälsö. Vandringen är omkring 27 kilometer, men går bra att dela upp i tre mindre etapper. 

Läs mer och se karta:

Etapp 1: Hönö färjeläge – Hönö Klåva (inkl. Rundslinga Fotö)

Etapp 2: Hönö Klåva – Saltas badplats

Etapp 3: Saltasvikens badplats - Burö färjeläge på Hälsö

Kuststigen vandring i Göteborgs skärgård

Kuststigen

Kuststigen går ute på öarna Fotö, Hönö, Öckerö och Hälsö.

Vandring på Hönö Göteborgs skärgård

Hönö

Här kan du promenera utmed havet på Kuststigen.

Naturens konstverk på Hönö

Naturkonst

Väderkvarn på Hönö

Väderkvarnen på Hönö

Kvarnen är en hättekvarn som är ca 170 år gammal.

Öckerö kyrka

Öckerö kyrka

Kyrkan är från 1906 och byggd i granit från Smögen.

Höns vid Rördammen på Öckerö

Öckerö – Rördammen

På Öckerö kan du under varmare årstider hälsa på hönsen i Rördammen. Dammen är en av kommunens största våtmarker och även känt för sitt rika fågelliv.

Vy över Källö Knippla

Vy över Källö Knippla

Hit kan du ta dig med båt från Hälsö.

Konst på Hälsö

Konstverk på Hälsö

Utmed stigen på Hälsö finner du lite här och var roliga konstverk i betong.

Hälsö brygga restaurang

Fika på Hälsö

Besök mysiga Hälsö Brygga för en god lunch eller fika.

Stolar med text i Göteborgs Skärgård

Plats för en paus

Fin sittplats utmed stigen på Hönö.

Bro mellan Hönö och Fotö

Bron från Hönö till Fotö

Vrångö Göteborgs Skärgard Foto: Goteborg&Co/Emil Fagander

Vrångö, Göteborgs skärgård. Den bilfria skärgården når du med Styrsöbolagets båtar från Saltholmen. Foto: Steampipe-Production-Studio/Mediabank Göteborg & Co

Göteborgs södra skärgård

Till de bilfria öarna i Göteborgs södra skärgård tar du dig med personbåtar från Saltholmen. Tänk på att det under sommartid är ont om parkeringsplatser vid Saltholmen. Det går även bra att ta med cykel på båten.

Nedan listar vi södra skärgårdens fem största öar.

Brännö

Kanske mest känd för Lasse Dahlqvist sång ”Dans på Brännö brygga”. Lasse Dahlqvist var född på ön.

Här finns, värdshus, café, affär, bageri och många fina badplatser. Ön består av berg och djupa dalgångar. Flera av husen är från 1700-talet. Brännö har genom århundraden varit en viktigt mötesplats för sjöfarare, hövdingar och kungar. Ön var i många år gränslandet mellan Sverige-Norge-Danmark.

Färjan till Brännö tar ca 20 min.

Styrsö

Här finns kyrka, restaurang, pensionat, hembygdsmuseum och flera fina badplatser. Flera fornlämningar finner ni på ön, och även stenåldersboplatser. Mellan öarna Styrsö och Donsö finns en bro.

Färjan till Styrsö tar ca 20 min.

Donsö

Donsö bjuder på vackra naturstigar och härliga bad. Skärgårdsbåten lägger till i fiskehamnen och här kan du promenera på slingrande vägar genom tät trähusbebyggelse. Här finns restaurang, kiosk, rökeri, pizzeria och affär m.m. Mellan Donsö och Styrsö finns en bro.

Färjan till Donsö tar ca 15 min.

Vrångö

Vrångö ligger längst västerut och delar av ön är naturreservat. Här finns gästhamn, vandrarhem, kyrka, kiosk och café. På ön finns även många promenadslingor – både långa och korta. Här finns flera badmöjligheter och många anser att det är skärgårdens bästa badö.

Färjan till Vrångö tar ca 50 min.

Asperö

På Asperö finns en gästhamn, affär, sjöbodar och mycket mer. Även promenadslingor.

Färjan till Asperö tar ca 9 min.

Göteborgs skärgård Brännö foto: Steampipe production GoteborgoCo

Brännö, Göteborgs skärgård. Foto: Steampipe-Production-Studio/Mediabank Göteborg & Co

Relaterade erbjudanden:
Stanna längre och få rabatt!
Familjespa på Arken Hotel & Art Garden Spa

Familjespa i sommar

Från 1240:-/vuxen 650:-/barn
Ta med hela familjen på spa i sommar. Övernattning, skön avkoppling på spa för stora och små, god mat och mycket bus. Går att boka 26 jun–20 aug.
Par i varma källorna på kvällen

Late night spa

Från 1690:-/person
Upplev vårt rofyllda spa under kvällstid. Checka in, ät en god middag och fortsätt vidare till spa där ni lite senare serveras tapas och ett glas bubbel.
Stanna längre och få rabatt!
Varma källor utomhus på Art Garden Spa

Sommarbadet

Från 1240:-/vuxen
Spendera härliga sommardagar på spa i Göteborg och njut av närheten till havet. Övernattning, Art Garden Spa, 2-rätters sommarmeny och frukost. Bokas 24 juni–20 aug.
Naturgym på Arken Hotel & Art Garden Spa

Träna utomhus i vårt naturgym

Längst ner i trädgården hos oss hittar du vårt naturgym. Som vår gäst kan du använda det fritt när du vill. Här tränar du hela kroppen i stationer med olika vikter.
Shuffleboard i lobbyn på Arken Hotel & Art Garden Spa

Att göra hos oss

Hos oss kan den som vill, göra så mycket mer än att njuta av god mat, sköna sängar, bad och bastu. Här listar vi allt du kan göra hos oss. 
Rya skog nära arken hotell och spa i göteborg

Besök Rya skog

Nära Arken ligger vackra Rya Skog. En lite bortglömd pärla som ligger inklämd mellan Ryaviken och Skarvikshamnen. Passa på att göra en utflykt när du ändå besöker oss. Ett magiskt besök väntar dig!