Hållbarhet & miljö – CSR

Det känns viktigt att kunna bidra till något mer än bara sköna upplevelser hos oss. Här kan du läsa om vad vi gör för att ta ansvar för hur vi påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.

Miljömässigt ansvarstagande

Allt arbete inom vår verksamhet ska vara hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling, där hushållning med resurser och kretsloppsanpassning är vägledande. Vi måste alla värna om jordens resurser. Ingen kan göra allt men vi kan alla göra något. På hotellet har vi med oss miljöfrågorna på alla våra avdelningar i alla våra arbetsuppgifter. 

Eget Vindkraftverk

Eget vindkraftverk

Vi har ett eget vindkraftverk som försörjer oss med elektricitet. Det bästa av allt är att det inte bara gäller oss utan även våra systerhotell Varbergs Stadshotell & Asia Spa, Hôtel Eggers och Billingehus samt våra anställdas bostäder. Vårt vindkraftverk står, ståtligt med sina 100 meter över havet, mellan Vara och Skara. 
Svanen certifiering

Svanen miljömärkning

Vi har valt att samarbeta med Svanen och Nordisk Miljömärkning för att få tydliga riktlinjer och bra rutiner i det dagliga arbetet. Genom ständiga förbättringar och tydlig målsättning, förebygger vi och minskar ner den negativa miljöpåverkan som vi genererar.
Elbilsparkering på Arken Hotel & Art Garden Spa

FOSSILFRI FORDONSFLOTTA

Inom koncernen har vi flertalet el- och hybridbilar som är förstahandsvalet vid resor, efter tåg, cykel och buss.

På vår parkering har vi 36 laddstationer där våra gäster kan ladda sina elbilar.

Arkens marmelad på räddad frukt

Marmelad på räddad frukt

Att ta hand om det naturen ger oss känns viktigt för oss. Därför slänger vi ingen frukt utan räddar den genom att göra egen marmelad som vi bjuder våra konferensgäster på.
cake pops till alla hjärtans dag

Cake pops av överbliven kaka

Efter varje konferensfika blir det ofta en hel del bullar och mjuka kakor över. Istället för att slänga kakorna sparar Helena dem för att göra cake pops vilket är väldigt populärt bland våra konferensgäster. Hållbart och väldigt gott. Testa själv!
Generation waste Arken Hotel & Art Garden Spa

Samarbete med Generation Waste

Vi samarbetar med Generation Waste för att minska matsvinnet i vår restaurang och jobba på en mer hållbar och klimatsmart hantering av våra råvaror. 

VAD VI GÖR VARJE DAG FÖR DIG OCH MILJÖN

  • Med modern teknik styr vi energiförbrukningen i våra byggnader på ett optimalt och resurssnålt sätt. Alla nyinstallationer ska vara energieffektiva och byggnationer skall utföras med högsta krav på miljöhänsyn. Vi arbetar bland annat med energiåtervinning från kylar, frysar och bassänger på spa.
  • Du hittar härliga smaker i vårt kök, där vi lagar mat med råvaror efter säsong. Genom att göra medvetna val i vårt kök siktar vi på att skapa en matupplevelse som är både njutbar och hållbar. Vi använder KRAV-märkta och ekologiska produkter i stor utsträckning. På vår frukostbuffé serveras bland annat endast KRAV-märkta ägg, ekologisk juice, te och kaffe m.m.
  • Allt vårt kaffe är KRAV- och Fairtrade-märkt. 
  • Vi arbetar för att minska vår elförbrukning och avfallsmängd och vi ser hela tiden Svanens krav på oss som ett riktvärde som vi ska sträva mot.
  • Vi tar hand om och återvinner alla burkar och flaskor. Det vi får in i pant skänker vi till välgörenhet. År 2023 fick vi 12 152 kr i pant som vi valde att skänka till Naturskyddsföreningen Havet. 
  • Ett annat val som vi gör varje dag är att vi endast arbetar med miljömärkta alternativ när det gäller städning, tvätt och diskning.

Lotus Love spaprodukter
SVANENMÄRKTA PRODUKTER

Lotus Love spaprodukter

Lotus Love är produkter speciellt framtagna för vår avslappnande miljö och vårt välbefinnande. Den inspireras av lotusblomman som symboliserar renhet samt främjar lycka och ett långt liv.

Det är inte bara förpackningarna som är fina utan även innehållet. Våra Lotus Love-produkter är både Svanenmärkta och veganska. Vi har bl.a. ett doftljus av sojavax som är biologiskt nedbrytbart och dessutom innehåller våra produkter inga mikroplaster.

Socialt engagemang

Det känns viktigt att kunna bidra till något mer än bara sköna upplevelser hos oss. Vi vill vara ansvarsfulla aktörer både lokalt och globalt och därför har vi valt att stödja nedan organisationer på ett eller annat sätt.

Göteborgs stadsmission sponsring

Göteborgs Stadsmission

I Göteborg lever allt för många familjer i fattigdom. Det vill vi vara med och ändra på. Därför stöttar vi Göteborgs Stadsmissions arbete med akuta och långsiktiga insatser, så att fler familjer ska få en bättre levnadsstandard. På det här sättet tar vi ett samhällsansvar och är med och skapar en möjlighet till förändring.

LOTUS HOTEL GROUP


FN:s globala mål

VI ARBETAR MED DE GLOBALA MÅLEN

Vår koncerns engagemang för en bättre värld är något som pågått under lång tid. Allt arbete inom vår verksamhet ska vara hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling, såväl dagligen som långsiktigt. Målsättningen är att vår verksamhet ska kunna ta vara och spara på jordens resurser.

Vårt gemensamma hållbarhetsarbete tar avstamp i fyra delmål ur FN:s Globala mål – Agenda 2030. 


VISSELBLÅSARFUNKTION

Inom Lotus Hotel Group finns en god internkontroll, men trots det kan det förekomma missförhållanden. Vi uppmuntrar personer med kännedom eller misstankar om missförhållanden att rapportera.