Så spelar du Kubb

I vår trädgård finns gott om plats för lek och spel. Fråga i receptionen så får du låna utrustning. Kubb är ett enkelt och roligt utomhusspel som passar alla åldrar. Det kan också vara en del i en femkamp med vänner eller kollegor.

Kubb i trädgården på Arken Hotel & Art Garden Spa

Regler för kubb

Så här spelar du:

 • Dela upp i två lag, lag A och lag B
 • Planen ska vara ca 8x5 m och kungen placeras i mitten av spelplanen
 • Kastpinnarna får endast kastas med underhandskast och med pinnen i kroppens längdriktning
 • Att få pinnen att rotera horisontellt i luften kallas helikopterkast och är förbjudet
 • Lagen turas om att kasta sina kastpinnar mot de kubbar som står på motståndarnas planhalva
 • När alla kastpinnar är kastade är det det andra lagets tur
 • Kubbar som fällts kastas nu över till motsatt planhalva. Har inte kubben stannat inom motsatt planhalva på två försök får motståndarlaget ställa upp kubben på valfri plats på planhalvan. De kubbar som kastats över korrekt vikes upp av det försvarande laget så att de står upp. Kubben får vikas upp åt valfritt håll.
 • Det lag som kastat över kubbar får nu börja kasta sina kastpinnar. De tidigare träffade kubbarna kallas fältkubbar och de måste fällas innan kubbarna på baslinjen (baskubbar) attackeras. När alla kastpinnar är kastade växlar turordningen igen.
 • Skulle en fältkubb förbli stående genom en kastomgång, får det lag som har fältkubbar stående på sin planhalva stå vid denna kubb istället för baslinjen och kasta – man står då bakom en tänkt linje genom kubben, parallell med baslinjen.
 • När ett lag fällt/fått bort alla kubbar på motståndarnas planhalva får de kasta mot kungen. Kast mot kungen sker alltid från baslinjen.
 • Observera att det är förbjudet att fälla kungen innan motståndarlagets alla kubbar är fällda – skulle man råka fälla kungen i förtid är spelet förlorat.

Snabbare varianter

För att spelet skall gå snabbare kan man bestämma att en fälld fältkubb tas ur spelet och läggs åt sidan istället för att på nytt kastas och resas. Detta kortar speltiden avsevärt. Man kan även bestämma att om man vid utkast av fältkubb träffar en annan fältkubb så ställs dom på varandra. Förkortar speltiden och ger en ny dimension av utkasten.

Lycka till!

Källa: spelregler.org

Läs mer

Läs mer


Vill du läsa mer?
Blommor vid entré på Arken Hotel & Art Garden Spa

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, spa och konferens till trädgård, miljö och CSR.
Shuffleboard i lobbyn på Arken Hotel & Art Garden Spa

Att göra hos oss

Hos oss kan den som vill, göra så mycket mer än att njuta av god mat, sköna sängar, bad och bastu. Här listar vi allt du kan göra hos oss. 
skogspromenad på arken hotell i göteborg

Sinnespromenad - må bra i naturen

Har du provat att gå en sinnespromenad någon gång? Om inte så rekommenderar vi det varmt. En promenad på vår naturstig kan ge dig nya upplevelser och är perfekt när du känner dig stressad och behöver landa i din kropp. Framför allt övar du dig i att vara närvarande i nuet.