En plats med traditioner, nära hav och harmoni

Det är ingen slump att Arken Hotel & Art Garden Spa ligger där det ligger. Med säkerhet kan man säga att platsen har varit bebodd så tidigt som på 1200-talet. Det var då grunden till Arendals gård, som ligger i anslutning till Arken, lades. Men det finns arkeologiska lämningar som tyder på bosättningar från längre tillbaka än så. Under 1950-talet gjorde Göteborgs Arkeologiska Museum en granskning av området och kunde konstatera hela elva fasta fornlämningar.

Utsikt från Arken Hotel & Art Garden Spa

Rekreation sedan urminnes tider

Att området kring Arken alltid har varit en attraktiv plats är lätt att förstå. Hamninloppet var och är förstås ett strategiskt viktigt landmärke. Men att vistas i Arkens kustnära område är också behagligt och rogivande för själen. Närheten till hav, vind och sol bidrar till detta.

Badorten arendal Arken hotell i Göteborg från Göteborgs stadsmuseum

Fångar och societetsfolk i Arendal

Första kartläggningen av området Arendal är daterad 1726 och under tidigt 1800-tal öppnades ett gästgiveri på själva gården. I dessa tider förvarades även fångar i källaren, i väntan på att bli transporterade till eller från Älvsborgs fästning. När fästningen upphörde år 1869 var tiden ute även för gästgiveriet och en nya era väntade Arendal.

Under 1800-talets senare del och i början av 1900-talet upptäckte Göteborgs societet Arendal. Flera ståtliga sommarresidens uppfördes och göteborgaren Adolf Andersson etablerade ett varmbadhus. I hans annonser kunde man till exempel läsa att varma saltsjöbad med dusch erbjöds från klockan 9 alla dagar. För 1:a klass med dusch och badlinne fick man betala 75 öre medan 2:a klass kostade 50 öre.

Golfsporten har djupa rötter i området. År 1902 lät Viktor Hugo Setterberg anlägga Sveriges första golfbana i just Arendal. Ungefär samtidigt bildade han Göteborgs Golfklubb och startade Svenska Golfförbundet. Förutom golf spelade man även tennis och krocket så länge säsongen tillät.

Fasad Arken hotell i Göteborg från broschyr år 1977

Arken med småbåtshamn nedanför

Någon gång på 70-talet

Fasad Arken hotell i Göteborg från broschyr år 1977

En oas mitt i hamnen

Då som nu.

Arkens näckrosdamm 1977

Näckrosdammen

Soldäck Arken hotell i Göteborg från broschyr år 1977

Götaverkens personal på soldäck

Simhall på Arken 1977

Simhall

Många har lärt sig simma på Arken. Istället för pool ligger nu vår restaurang här.

Handboll på Arken förr

Handboll

Idrott och motion var en viktig del på Arken på 70-talet. Vår nuvarande eventhall Oceanen var en idrottshall.

Pingis på Arken förr

Pingis

Även bordtennis var en populär aktivitet.

Badminton på Arken 1977

Badminton

Bowling Arken 1977

Bowling

Bowling var en av de största korpidrotterna vid Götaverken.

Judo på Arken 1977

Judo

Gym på Arken 1977

Gym

Bastu på Arken hotelli Göteborg - 1977

Bastu

Då som nu var bastu populärt.

Det började som en personalanläggning

Under 1970-talet väcktes tanken på en personalanläggning för Götaverkens anställda, men de många fornlämningarna i området orsakade stora motsättningar för exploatering av området. Efter dryga förhandlingar i byggnadsnämnden godkändes till sist bygglovet med knapp majoritet.

Arken, som anläggningen fick heta invigdes i maj 1975. Dess huvudsakliga syfte var att ge utrymme för Götaverkens studieverksamhet liksom för sammanträden och möten i de anställdas föreningar. Framför allt skulle den ge möjligheter till motion, sport och avkoppling för alla anställda.

Idrott och motion upptog en större yta av Arken under denna period. Med allt ifrån volleyboll, basket och badminton till biljard, judo och bowling. Simning, gymnastik, och dans var andra populära aktiviteter. Utövarna kunde räknas i 1000-tal.

Bastu och utomhusmiljö på Art Garden Spa

Det nya Arken

Luften gick ur varvsindustrin I början av 1980-talet och anläggningen fick säljas. Det blev starten till ett Arken i privat regi - med konferens och rekreation som inriktning. Under åren 1989 och 1990 kompletterades anläggningen med 150 hotellrum. Och eftersom tillströmningen av gäster blev allt större blev restaurangen till slut för liten. Att få tillstånd till utbyggnad var inte på fråga så simhallen fick läggas ner till förmån för en större restaurang, med plats för 400 gäster. År 2000 var detta arbete klart.

Dagens ägare tog vid år 2007 och stora investeringar gjordes tillsammans med dåvarande fastighetsägaren Higab. Reception, entré, konferensavdelning och hotellrum renoverades. Även inventarier och teknik fick ett kraftigt lyft. Det nya ägarskapet innebar också att Arken fick ett systerhotell i Varbergs Stadshotell & Asia Spa. 2014 blev Göteborgs Hamn fastighetsägare.

Art Garden Spa, vår unika oas för avkoppling och rekreation byggdes år 2010 och blev kronan på verket. Idag är det ett av Sveriges mest kompletta Spa-koncept med omkring 1.500 kvadratmeter gränslös njutning. Man skulle kunna säga att ”cirkeln är sluten”. Att vi förvaltar och utvecklar Adolf Anderssons tanke om rekreation på Arendal. Där hans varmbadhus slutade tar vi vid.

Drönarfoto Arken Hotel & Art Garden Spa i Göteborg
Relaterade erbjudanden:
Bad i utomhuspool på Art Garden Spa

Lilla Art Garden Spa

Från 1490:-/person
Ett av våra populära spapaket för sköna, avkopplande dagar. En övernattning, tillgång till Art Garden Spa och en 3-rätters middag. Går att boka alla dagar.
Mor och dotter utomhus på Art Garden Spa

Stora Art Garden Spa

Från 2980:-/vuxen
En favorit bland våra spapaket. Två övernattningar, sköna dagar på Art Garden Spa, en lunch och två middagar ingår. Går att boka alla dagar, (ej skollov).
Par i varma källorna på kvällen

Late night spa

Från 1790:-/person
Upplev vårt rofyllda spa under kvällstid. Checka in, ät en god middag och fortsätt vidare till spa där ni lite senare serveras tapas och ett glas bubbel.