Din guide till en bra spaupplevelse

Ta dig runt hos oss med en spakompass! Vi har tagit fram olika kort uppbyggda kring vår filosofi på Art Garden Spa – De fem elementen. På varje kort finner du instruktioner för hur du tar dig runt på spa enligt denna filosofi.

Spakompass - De fem elementen visar vägen på arken hotell i göteborg
Spakompass - De fem elementen visar vägen på arken hotell i göteborg
Spakompass - De fem elementen visar vägen på arken hotell i göteborg
Spakompass - De fem elementen visar vägen på arken hotell i göteborg
Spakompass - De fem elementen visar vägen på arken hotell i göteborg
Spakompass - De fem elementen visar vägen på arken hotell i göteborg

Vi hjälper dig att uppleva allt

På Art Garden Spa erbjuder vi drygt 30 olika spaupplevelser och det är inte alltid lätt att veta i vilken ände man ska börja.

För att inte missa något och för att få en så fulländad upplevelse som möjligt har vi tagit fram en spakompass baserad på vår filosofi - De fem elementen.

Spakompass - De fem elementen visar vägen på arken hotell i göteborg

Välj din spakompass

Hämta din spakompass i spareceptionen. Vi tror och hoppas att detta ger din vistelse ett mervärde och en bra guidning genom vår anläggning. Du väljer det element du har behov av idag.
Vatten  - de fem elementen - recreation

Recreation - Vatten/Vinter

En period av återhämtning, stillhet och uppbyggnad. Vatten berikas av metall och är vinterns element. Vattenelementet är synonymt med en övergångsfas – av vila och återhämtning.
trä  - de fem elementen - vitality

Vitality - Trä/Vår

En period av växtlighet, födelse och vitalitet. Trä är vårens element och representerar allt som växer. Det står för kreativitet och fokus.
eld - de fem elementen - energi

Energy - Eld/Sommar

En period av blomning, överskott och energi. Elden är född ur trä och representerar höjdpunkten av allting. Detta element representerar mitt på dagen, när vi har som mest energi och är som mest kreativa och produktiva.
växt i jord - de fem elementen - balans

Balance - Jord/Sensommar

En period av balans, fuktighet och förverkligande. Föda, luft och vatten - allt kommer från Moder Jord. Och ur elden föds just jorden. Med ett starkt jordelement är vi lojala och välbalanserade.
metall  - de fem elementen - power

Power - Metall/Höst

En period av skördande, samlande och styrka. Metallen symboliserar höstens årstid. Dess energi tar vara på näringen i kroppen och rustar den för årstidens förändringar.

De fem elementen visar vägen

På Art Garden Spa hämtar vi inspirationen från läran om årstidernas inverkan och de fem elementen - Trä, Eld, Jord, Metall och Vatten. Enligt ayurveda är det dessa livsenergier som världsalltet består av.

Varje element finns i årstidernas växlingar - i naturen och i våra kroppar - var och en med unika karaktärsdrag.

Vatten/Recreation – Vecka 52–10

Vatten berikas av metall och är vinterns element. Vattenelementet är synonymt med en övergångsfas – av vila och återhämtning.

Kännetecken i vattenelementet: Med ett starkare vattenelement håller man inne med känslor, dras till kunskap och vill veta varför saker är som de är. Vattenelementet ger också uttryck för en stark viljekraft.

Kropp & Kost: Vattenelementet påverkar också blåsan och njurarna, så se till att äta varm mat, gärna i form av starka och värmande soppor. 

Förslag på behandlingar: För att komma i balans på Art Garden Spa rekommenderar vi våra behandlingar Stilla kurbad, Color relax, Wu Xing zensation, Aromamassage & Lotus aroma lyx och samtliga ansiktsbehandlingar; främst Artic berry peel firm treatment och Color lift.

Vattenelementet finner du i våra bad på Art Gardens Spa:s terrass samt övervåningen.

Trä/Vitality – Vecka 11–22

Trä är vårens element och representerar allt som växer. Det står för kreativitet och fokus.

Kropp & Kost: Kroppen kan behöva en rening vid den här tiden på året. Försök att dra ner på alkohol, kaffe och mat som innehåller mycket fett. Ät vårgrönt eftersom lever och gallblåsa, som är kopplade till träelementet, älskar frisk och fräsch mat. 

Förslag på behandlingar: För att komma i balans på Art Garden Spa rekommenderar vi våra behandlingar Stilla kurbad, Color relax, Wu Xing zensation, Aromamassage & Lotus aroma lyx, Detox, Detox lyx, Vitality samt alla ansiktsbehandlingar.

På Art Garden Spa finner du träelementet i våra himmelssängar.

Eld/Energy – Vecka 23–32

Elden är född ur trä och representerar höjdpunkten av allting. Detta element representerar mitt på dagen, när vi har som mest energi och är som mest kreativa och produktiva. Hjärtat är då som mest aktivt och påverkat av eldelementet. Det är hjärtat som har mest inflytande på vårt sinne och medvetna tankar. Om vi öppnar upp vårt hjärta släpper vi in både glädje och sorg. Även tunntarmen berörs av eldelementet.

Kropp & Kost: Ät mat som håller dig kall, lätt och aktiv: vattenbaserad och färsk mat och massor med friskt vatten. Kryddor och mat som har en lite besk smak har en lugnande och kylande effekt och skingrar stress och hetta. Hetta står i fokus hos eldelementet som du finner i vår bastuoas.

Förslag på behandlingar: För att komma i balans på Art Garden Spa rekommenderar vi våra behandlingar Stilla kurbad, Color relax, Wu Xing zensation, Aromamassage, Lotus aroma lyx, Signum, Rygg- & nackmassage, Sköna fötter, Kroppsskrubb eller Wu Xing face.

Jord/Balance – Vecka 32–41

Föda, luft och vatten - allt kommer från Moder Jord. Och ur elden föds just jorden. Med ett starkt jordelement är vi lojala och välbalanserade. Mjälten och magen är kopplade till jordelementet. Njut därför av maten i långsam takt och ät lagom stora portioner. Sensommaren är en fuktig tid på året så undvik högraffinerad, förädlad eller gammal mat och passa istället på att äta närodlat. Jordelementet finner du i vårt vackra aktivitetsrum.

Jord är mitten av de fem elementen och anses därför stå för den stabiliserande kraften av de fyra, född av elden men är ändå som en moder över de andra elementen. Jorden samlar näring från atmosfären, från de växande plantorna och träden och från multnade löv, djur och plantor. Denna transformerande period mellan död och nytt liv ger oss ingredienserna för liv. vår mat, luft och vatten, allt kommer från moder jord.

Kännetecken i jordelementet: En person som domineras av jordelementet har en välbalanserad över och underkropp, lägger lätt på sig på mage och innanlår, känslig för fukt, realistisk, arbetsam, aktsam, känslig, kreativ, omsorgsfull och klok.

Tecken på obalans: En överdriven eller otillräcklig lymfatisk cirkulation, samlar lätt på sig slagg och toxiner, ödem, fettansamlingar, celluliter. I ansiktet blir det lätt finnar, milier, reaktiv och oren hy. Psoriasis och eksem på kroppen på grund av stress. Spänd, nervös och obeslutsam.

Kropp & Kost: Mjälten och magen är jordelementets organ. Sitt ner när du äter, njut av maten, ät lagom stora portioner, tugga noga, var medveten om att du äter, undvik att samtidigt se på TV eller läsa som tar bort fokus från måltiden.

Sensommaren är en fuktig tid på året så undvik högraffinerad, förädlad eller gammal mat. Det är nu vi verkligen kan passa på att äta närodlat och allt som skördas runt omkring oss. Du är vad du äter! Se till att dricka rent vatten, med lite citron för att rena kroppen.

Torrborstning för att få igång den lymfatiska cirkulationen och utrensning.

Träning: Grunda och jorda dig t.ex. med qigong eller meditation. Hitta övningar som utmanar styrkan, balansen och stabiliteten. Jobba lite extra med att stärka dina benmuskler som stödjer och förbinder dig med jorden. Använd flödande rörelser/stanna upp t.ex. styrketräning. Gör övningar som utförs nära golvet, nära jorden och som stärker den inre muskulaturen ”kärnan".

Förslag på behandlingar: För att komma i balans på Art Garden Spa rekommenderar vi våra behandlingar Color relax, Wu Xing zensation, Aromamassage, Lotus aroma lyx, Detox, Detox lyx, Sköna fötter, Art Garden njuta samt alla ansiktsbehandlingar.

Hudvårdsprodukter: Phyto 5

Metall/Power – Vecka 42–52

Mellan v.42 och 51 är det höstens element som råder. Metallen symboliserar höstens årstid. Dess energi tar vara på näringen i kroppen och rustar den för klimatets förändringar.

Kännetecken i metallelementet: En person med ett starkare metallelement gillar organisation och löser problem systematiskt. Metallelementet står för kvällen då allt börjar lugna ner sig och för hösten då naturen förbereder sig för de kallare och mörkare dagarna och nätterna.

Kropp & Kost: Lungor och tjocktarm är metallelementets organ och därmed är kvaliteten på det vi stoppar i oss och luften vi andas viktigt. Förbered maten väl och gör långkok. Drick gärna ljummet vatten då hösten är torkans årstid. Väck kroppen och få igång cirkulationen med torrborstning varje morgon innan dusch, smörj gärna in dig med olja för att få extra fukt.
Gå ut på regelbundna promenader och se till att få i dig mycket frisk luft, men se till att inte vara ute för länge i kallt och blött väder, klä dig varmt.

Träning: Arbeta med olika andningstekniker, maximera din lungkapacitet genom att öppna upp armarna ut åt sidorna och stretcha och yoga. Låt andningen leda dina rörelser…

Förslag på behandlingar: För att komma i balans på Art Garden Spa rekommenderar vi våra behandlingar Stilla kurbad, Color relax, Wu Xing zensation, Aromamassage, Lotus aroma lyx, Signum, Rygg- & nackmassage, Kropps­skrubb, Sköna fötter, samt alla ansiktsbehandlingar; främst Mangosteen glow facial.

Metallelementet finner du i vårt gym.

Läs mer om de fem elementen

Testa vår spakompass – Boka en spaupplevelse


Soldäck på Art Garden Spa

Spa med vänner

Pris från 1540:-/person
Ta med dina vänner på spa och bo bekvämt i varsitt enkelrum. En övernattning, avkoppling på spa och god mat i trevligt sällskap – kan det bli bättre? 
Par i varma källorna på kvällen

Late night spa

Pris från 1790:-/vuxen
Upplev vårt rofyllda spa under kvällstid. Njut av en 2-rätters middag och fortsätt vidare till spa där det senare serveras tapas och ett glas bubbel. Övernattning med frukostbuffé. 
Kopparkar på på Art Garden Spa i Göteborg

Vardagslyx

Pris från 1590:-/person
Ta en paus i vardagen och njut av en övernattning, 3-rätters middag, lunch och Art Garden Spa båda dagarna. Går att boka söndag–onsdag, (ej skollov).