Solvatten – Allt startar med rent vatten

Solvatten är en 10-liters portabel vattenrenare som renar och hettar upp vatten med hjälp av solljus. Våra hotell har gett 45 familjer möjlighet till rent vatten genom att skänka 50 000:- till Solvatten.

Solvatten och uppfinnaren Petra Wadström - CSR för Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Vad är solvatten?

Solvatten riktar sig till användare i tredje världen som med rent och hett vatten kan minska både familjens sjukvårdskostnader och vedbehov. Den har därför uppmärksammats av biståndsorganisationer och miljöorganisationer. 2019 har ca 370 000 människor användning av Solvatten. Produkten har tagits fram av den svenska uppfinnaren och entreprenören Petra Wadström.

Solvatten - CSR för Varbergs Stadshotell & Asia Spa - bild Pixabay

Så fungerar solvatten

Solvatten är öppningsbar med gångjärn längs långsidan och består av två femliterskammare. Kamrarna fylls med vatten genom varsin påfyllningspip som har ett relativt grovt partikelfilter av tyg. Filtret kan bytas mot valfritt tygstycke om det förloras eller på annat sätt förverkas. Den placeras öppnad i solen med insidans väggar upp mot solen. Solen värmer upp vattnet och väggarna är gjorda av en plast som släpper igenom solens UV-b-ljus. Värmen försvagar farliga mikroorganismer som oskadliggörs av UV-ljuset, en temperatur på 55°C är tillräcklig men den kan hetta upp vattnet över 75°C.

Grön gubbe visar ”Safe Water”

Processen tar mellan två och sex timmar för 10 liter. En indikator i form av en grön gubbe visar när vattnet är säkert att använda i enlighet med WHO:s riktlinjer för ”safe water”. Vattnet tappas sedan ur från två vita öppningar motstående de filterförsedda. Produkten kan hållas ren genom att man sköljer den med vatten och en handfull torkade linser, den kan också UV-steriliseras genom att exponeras tom i solen i cirka 30 minuter.

Solvatten - CSR för Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Solljus är enda energikällan

Tekniken kräver inga kemikalier eller andra energikällor än solljus och värmer vattnet till över 75°C. Reningsprocessen kan upprepas fyra gånger dagligen vilket genererar 40 liter rent, varmt vatten. En Solvatten kan användas i sju till tio års tid utan byte av reservdelar.