Du är här

2016
7 september 2016

Våra nya små vänner

Vi har fortfarande varma dagar här på västkusten även fast vi tagit ett kliv in i september. Så härligt! Vacker sensommarblomster smyckar vår entré på hotellet och det är inte bara vi och våra besökande hotellgäster som gläds åt detta. Det gör även våra mindre vänner som flyttade in hos oss denna sommar.

Bikupa Arken

Vi tycker det är viktigt att bidra till en bättre miljö. Därför har vi nu tre stycken bisamhällen runt om hotellet. Bina är viktiga naturvårdare och ovärderliga pollinatörer av våra fruktträd och grönsaker.

Visste du att en bra bidrottning sägs kunna lägga upp till 3000 ägg per dygn. Med hjälp av doftämnen styr drottningen livet i samhället och när arbetsbina putsar, matar och vårdar henne förs doftämnen över till bina och sprids vidare i samhället. Ett bisamhälle kan bestå av 60–80 000 individer, som samverkar på ett fantastiskt sätt för hela samhällets expansion och fortlevnad.

Bina delar upp arbetet i inom- och utomhustjänst:

  1. Inomhusarbete med t.ex. cellputsning, matning av larver, packning av pollen, vaxbygge, renhållning av kupan, mottagning och behandling av nektar, värmereglering av samhället och vakttjänst vid flustret.
  2. Utomhustjänst med uppgift att samla in bl.a. nektar, pollen, vatten och propolis.

Vi har en vän som heter Matthias som är väldigt intresserad av biodling. Han hjälper oss och tar hand om våra kupor. Förra veckan var han här och inspekterade kupan vid vår entré och placerade ut ytterligare två bikupor nere vid boulebanan.  

Matthias låter hälsa att vid inspektion av bisamhället vid entrén så ser det bra ut. Det är gott om bin och yngel vilket är bra inför den kommande vintersäsongen. Det ser inte ut att vara några väldiga mängder honung men det är inte så konstigt med tanke på att bina flyttade till oss mitt i sommaren. Men lite honung ska det nog bli.
Matthias kommer förmodligen att slunga någon gång inom de kommande två veckorna så då får vi resultatet.

Vi har gott om grönska runt hotellet och hoppas våra nya små vänner ska trivas riktigt bra hos oss. Det ska bli väldigt spännande att följa deras utveckling och kanske kunna servera egenslungad honung till våra hotellgäster under frukosten.

Upplagd av Arken Hotel och Art Garden Spa 2016-09-07 12:04 | Kommentarer: Inga
Etiketter:
Follow

Läs och lämna kommentarer

Lägg till ny kommentar