Du är här

2016
15 maj 2019

Är du en av alla löpare som ska springa varvet?

Foto: Ted Olsson

Med många tusen anmälda löpare och ännu fler hängivna supporters längs banan, är Göteborgsvarvet världens största halvmaraton och en riktig folkfest.

Tips för att prestera på bästa sätt

För att orka prestera krävs det att man kolhydratladdar. Tar kolhydraterna slut tvingas vi ner på en betydligt lägre nivå i löpningen. Ät en måltid två till fyra timmar innan loppet börjar.

Pasta på menyn

Vi har en massa gott på menyn, men inför loppet har vi skapat en speciell pastarätt för bästa uppladdning. Den serveras fredagen den 17/5. Visst låter det smarrigt?

Göteborgsvarvspasta - 165:-

Spagetti med en sås på semitorkad tomat, grillad kalvytterfilé, salsiccia samt rosmarin.

Snacks i lobbyn

Eftersom du har ett långt lopp framför dig är det bra att tillföra långsamma kolhydrater i små mängder ända fram till starten.

Av den anledningen har vi laddat upp ett bord i vår lobby med bland annat vatten, resorb och bananer.

Fyll på med vätska

Börja med att dricka lite extra vätska kvällen innan loppet och fyll på ordentligt under morgonen och förmiddagen på tävlingsdagen.

Klä dig smart

Tänk på att du kommer att bli varm när du springer. När du börjar loppet ska du därför nästan frysa lite, då blir temperaturen perfekt under löpningen.

Avkoppling på spa

Lika viktig som uppvärmningen innan loppet är avkopplingen efteråt.

Glöm för all del inte att stretcha och om du frågar oss är den bästa nervarvningen att sjunka ner i våra varma källor på Art Garden Spa.

Du bokar dagspa här »

Behöver du hjälp att boka buss till och från loppet?

Vi hjälper dig gärna, fråga oss i receptionen

Vi på Arken Hotel & Art Garden Spa önskar dig Lycka till!

Upplagd av Arken Hotel och Art Garden Spa 2019-05-15 12:39
Etiketter:
Follow
9 maj 2019

Hos oss på Arken Hotel & Art Garden Spa har vi två bisamhällen. En bikupa nära entrén och en nere vid vårt Naturgym. Runt omkring hotellet finns det gott om blommor som bina älskar att besöka. Går du förbi en rabatt slås du av den surrande melodin som spelas från alla blommor fulla med bin. Det är inte bara vackert för ögat med andra ord! 

Bina arbetar oavbrutet från gryning till skymning med att pollinera stadens växter. De är mer än insekter. De är våra miljöarbetare.

Bin bidrar till en blomstrande stad

Fördelarna med bin är många. Binas viktigaste uppgift är att pollinera växter, något de är mästare på. Bina ökar den biologiska mångfalden och bidrar till en mer blomstrande stad. Det är idag brist på pollinerande insekter i den svenska naturen, speciellt i stadsmiljö.

Globalt sett är ungefär en tredjedel av den mat vi äter helt beroende av pollinerande insekter, och omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin. Källa: Naturskyddsföreningen. Avokado, äpplen, sparris och broccoli är så mycket som 90-100 procent beroende av bina. 

Fyra tips för att hjälpa bin:

1. Köp ekologisk mat så minskar användningen av bekämpningsmedel.

2. Odla blommor på din balkong, i din trädgård och spara vilda blommor och blommande träd och buskar. Bina älskar det!

3. Hjälp bina med bostäder, bygg ett bihotell! Borra decimeterlånga hål i en träkloss eller surra ihop bambupinnar, ca 15 cm långa. Minst 7 per hotell.

4. Gör en bivattnare så bina kan släcka törsten. Vattnet behöver vara grunt så att bina inte riskerar att drunkna. Fyll en form med lite vatten och exempelvis småstenar eller glaskulor.

Källa: Naturvårdsverket

Bin gillar följande växter - se till att ha dem i din trädgård:

Vår

 • Vintergäck (låt löven ligga på hösten om du vill att de ska frodas på våren)
 • Vårkrokus
 • Skilla

Sommar

 • Smultron
 • Hallon
 • Klöver (i princip alla sorter)
 • Lavendel
 • Mynta
 • Timjan
 • Citronmeliss
 • Isop
 • Gurkört
 • Honungsfacelia

Höst

 • Kungsmynta
 • Kärleksört
 • Ljung
 • Höstaster (ger bara pollen)

Källa: Bee Urban.

Söt som honung

Honung som är producerad i staden är en ren och delikat produkt. Den innehåller varken spår av föroreningar eller pesticider och man kan faktiskt smaka skillnad på de olika stadsdelarna. Honungsbin är dessutom vänliga! 

För varje kilo honung som produceras besöker bina hundratusentals blommor i staden. Flera av våra svenska växter är direkt beroende av bina. 

Källa: Stadskupan

Bra att veta om bin:

Hur många bin bor det i en kupa?

Under högsäsongen befolkas kupan av 50- till 70 tusen bin. Under lågsäsong är det ”bara” 5- till 10 tusen bin.

Hur många ägg kan en bidrottning lägga?

Hon lägger cirka 1200-2000 ägg, per dag!

Är honungsbin vegetarianer?

Ja, bin är 100% vegetarianer! Arbetsbin hämtar nektar och pollen från enbart vegetabiliska källor. Denna nektar och pollen förs tillbaka till kupan och blandas och lagras för att skapa vår läckra honung.

Hur mycket honung kan ett bi tillverka?

Ett arbetsbi gör bara cirka en femtedels tesked honung under sin livstid. Men för att göra det lilla, måste arbetstbiet samla in mer än en hel tesked nektar under sina korta tre veckor på fältet. För att lyckas med detta behöver biet besöka cirka 100 tusen blommor. Ett helt samhälle tillverkar i snitt cirka 20 kg honung, vilket innebär ett besök hos flera miljoner blommor. Det är många flygturer det!

Är vår honung ekologiskt?

Stadshonung innehåller en variation av olika nektar- och pollenkällor. Stadskupans honung är producerad av våra bin, som flyger flera kilometer för att samla in nektar. Eftersom vi inte kan verifiera att varje källa av pollen och nektar kommit från en växt som växer enligt ekologiska principer, kan vi med säkerhet inte säga att vår honung är ekologisk. Vi är säkra på att växter och blommor i staden inte besprutas med bekämpningsmedel, herbicider etc. Våra bin behandlas inte med antibiotika, och vi dödar inte våra bin för att komma åt honungen.

Här finner du fler frågor och svar om bin »

Upplagd av Arken Hotel och Art Garden Spa 2019-05-09 15:19
Etiketter:
Follow
25 februari 2019

Älskar du yoga och träning? Passa då på att delta i något av vårens yogaevent och stärk dig själv. Yoga och meditation innebär förmågan att ge en aktivitet eller ett föremål sin fulla uppmärksamhet. Det handlar också om att kunna bibehålla sitt fokus under en bestämd tid utan att låta sig distraheras eller förvirras.

Yogahelger på Art Garden Spa

Det känns fantastiskt roligt att få berätta att vi har flera sköna yogaretreat inplanerade under våren.

Tystnadsretreat med Pompe & Duberg 8–10/3

Den 8-10/3 kommer Cecilia Duberg och Annelie Pompe till oss för ett tystnadsretreat. Tillsammans tar de med dig på ett av de största äventyren som finns: den inre resan i att vara tyst i flera dagar och möta sig själv. Det ska verkligen vara något utöver det vanliga och små fåglar har viskat i våra öron att det börjar bli fullbokat, så skynda dig att boka om du vill testa på denna konstform!

Annelie Pompe, född 1981 i Göteborg, är en svensk äventyrare, fridykare och bergsklättrare. Annelie arbetar som föreläsare, äventyrsguide, personlig tränare, coach, fridykningsinstruktör, yogalärare, författare och undervattensfotograf. Pompe är mest känd för sina insatser i fridykning. Läs mer om Annelie Pompe här »

Cecilia Duberg är psykolog specialiserad inom hälsopsykologi och mental träning, yogalärare och författare. Vissa dagar tränar hon ledare, elitidrottare och högpresterande team att nå stark mental hälsa i kombination med toppresultat, andra dagar leder hon tystnadsretreat för människor som behöver ta en paus från "att göra”. Hon har guidat flera tystnadsretreat runt om i Sverige och på Bali.

Yogahelg med Karin Rosell 16-17/3 

Helgen efter – den 16-17 mars – kommer Karin Rosell tillbaka till oss. Karin började med yoga efter att hon blivit utbränd och menar att yogan blev hennes räddning. Hon arbetar som yogalärare och håller även coachande samtal. 

– Jag är inte en instruktör som yogar för att lägga ut snygga handståenden på Instagram. När deltagarna går härifrån ska de känna sig lugna och må gott, det är mitt mål, säger Karin Rosell.

Skön yogasöndag 24/3

Söndagen den 24/3 får du skriva upp i almanackan. Då kommer nämligen Camilla Oldberg och Pernilla Lorentzen till oss för en dag med välgörande yoga. Njut av god mat och en skön stund på Art Garden Spa.

Camilla Oldberg:

Camilla är Globalyogini och kom i kontakt med yoga 2008 och det var kärlek vid första ögonkastet. Idag lever och andas Camilla yoga och passionen för yoga bara växer. Camilla älskar fysisk yoga och att låta kroppen vara i rörelse, men ju längre hon kommer på sin resa desto större blir fascinationen för yogans icke-fysiska delar. Camillas styrka är hennes tydliga pedagogik och förmåga att på ett enkelt sätt förmedla yogan.

Pernilla Lorentzen:

Pernilla vill förmedla vikten av att känna sig tillfreds med sig själv i alla hennes klasser och i alla möten, oavsett om det är vid behandlingar, föreläsningar eller personlig träning. Att lära känna sig själv och ge sig och sin kropp det den behöver just nu. Att vara seriös men inte ta sig själv på för stort allvar. Att våga utmana men även våga ta ett steg tillbaka. Att acceptera och respektera sig själv och ha tillit till kroppens förmåga. Man måste bara lära sig att lyssna. Inåt. Enkelt men inte lätt.

Vill du hålla koll på vad som händer hos oss på Arken Hotel & Art Garden Spa är det bra att hålla utkik här på hemsidan, på Facebook eller Instagram.

Upplagd av Arken Hotel och Art Garden Spa 2019-02-25 12:34
Etiketter:
Follow
5 februari 2019

Att fira Nutellans dag vill ingen missa. Idag serverar vi vår hemmagjorda hasselnötskräm till våra gäster.

 • ca 2 dl
 • Tid: 30 minuter

Till 2 dl Nutella behöver du:

 • 200 g hasselnötter
 • 100 g mörk choklad
 • 3 msk raw kokosolja
 • 3 msk agavesirap
 • 1 krm flingsalt

Gör vår Nutella så här:

 1. Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i ca 10 minuter i mitten av ugnen.
 2. Mixa till en slät smet i en matberedare cirka 5 minuter.
 3. Tillsätt hackad choklad, kokosolja och agavesirap.
 4. Mixa helt slätt och fyll i en ren burk. Förvara i kylen, den håller ungefär en vecka.

Ta fram i god tid före användning då krämen stelnar i kylen. Men den smälter lika fort på nyrostat bröd! Har den blivit fast och man absolut inte har tid att vänta på att den ska bli mjuk kan den skivas med en vanlig osthyvel. 

Upplagd av Arken Hotel och Art Garden Spa 2019-02-05 13:14
Etiketter:
Follow
1 februari 2019

Personalen är vår viktigaste och käraste tillgång på hotellet och för att inspirera till riktigt god service har vi satt en egen kravmärkning på vår service. Proud with Passion är namnet vi har valt för att hylla yrkesstoltheten och passionen för vårt arbete. Det påminner oss varje dag att leverera glädje och service utöver det vanliga för att du som gäst ska trivas extra bra hos oss!

Dagligen nominerar vi kollegor som ger extra fin service till en gäst. Detta skapar en fin gemenskap och stärker sammanhållningen på hotellet. Det gör att vi tycker det är roligt att jobba här och det märks verkligen.

Denice vann pris för bra service

Det här är Denice som jobbar på Art Garden Restaurant och dagligen serverar hundratals gäster.

En kväll hade hon ett dövt par till bordet och när de hade några frågor om menyn tog hon sig tid att googla fram svaret och tecknade sedan detta för gästerna. De blev såklart glada över att få så fin service av någon som faktiskt inte kan teckenspråk.

Saga till höger arbetade också detta pass och nominerade Denice till service utöver det vanliga. 

Saga (som kan några tecken) passade även på att berätta för oss att det kunde gått lite snett.

"När Denice hade googlat fram vad hon skulle säga och tecknade dem för mig, visade det sig att det betydde något helt annat och mindre lämpligt att säga till en gäst"

Därefter brast båda ut i ett hjärtligt skratt. Ett gott gäng som jobbar i vår restaurang minsann!

Upplagd av Arken Hotel och Art Garden Spa 2019-02-01 09:25
Etiketter:
Follow