Spela boule i vår trädgård

I vår trädgård finns möjlighet till både avkoppling och aktivitet. Vill du hitta på något roligt, är boule en klassiker – ett roligt utomhusspel som passar alla åldrar. Det kan också vara en del i en femkamp med vänner eller kollegor.

Hur spelar man boule?

För att det inte ska bli osämja bland deltagarna kan det vara bra att ha reglerna nära till hands. Läs igenom och låt spelet börja!

Boule i trädgården på Arken Hotel & Art Garden Spa

Regler för boule

Spelets mål

Spelet går ut på att man kastar de 12 kloten mot en liten kula (kallat lillen) och får poäng för de klot en själv eller det egna laget placerat närmare lillen än motståndarlagets. Det lag som först uppnår 13 poäng vinner.

Varianter på lag eller singel

I boule spelar man antingen "trippel" – tre mot tre, "dubbel" – två mot två eller "singel" – en mot en.

Spelets gång

  • Det lag eller den person som börjar, utses via lottning. Någon i detta lag ritar upp en cirkel (35–50 cm i diameter) som utspelsplats. 
  • Samma spelare som ritade cirkeln kastar nu ut lillen mellan 6–10 meter ifrån utspelscirkeln. Därefter kastar någon från detta lag ett klot så nära lillen som möjligt.
  • Nu är det det andra lagets tur att gå in i cirkeln och försöka kasta sitt klot närmare lillen eller krocka bort motspelarens klot genom att kasta sitt klot på motståndarlagets. Klotet närmast lillen leder.
  • Det nu icke ledande laget får kasta tills dess att det egna laget får ett klot närmare lillen.
  • När båda lagen kastat alla sina klot räknas poängen.

Poäng

1 poäng får det klot som ligger närmast lillen. Har samma spelare eller lag flera klot närmare lillen än motståndarna, får man ytterligare ett poäng för varje sådant klot.

En spelare från det laget som vann senaste omgången ritar nu upp en ny cirkel på den plats lillen ligger och kastar på nytt ut lillen 6–10 meter från ringen. Spelet pågår tills något lag uppnått 13 poäng.

På med baskern och må bäste boulespelare vinna!

Källa: spelregler.org

Läs mer
Relaterade erbjudanden:
Bad i utomhuspool på Art Garden Spa

Lilla Art Garden Spa

Från 1490:-/person
Ett av våra populära spapaket för sköna, avkopplande dagar. En övernattning, tillgång till Art Garden Spa och en 3-rätters middag. Går att boka alla dagar.
Mor och dotter utomhus på Art Garden Spa

Stora Art Garden Spa

Från 2680:-/vuxen
En favorit bland våra spapaket. Två övernattningar, sköna dagar på Art Garden Spa, en lunch och två middagar ingår. Går att boka alla dagar, (ej skollov).
Par i varma källorna på kvällen

Late night spa

Från 1690:-/person
Upplev vårt rofyllda spa under kvällstid. Checka in, ät en god middag och fortsätt vidare till spa där ni lite senare serveras tapas och ett glas bubbel.

Läs mer


Vill du läsa mer?
Blommor vid entré på Arken Hotel & Art Garden Spa

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, spa och konferens till trädgård, miljö och CSR.
Shuffleboard i lobbyn på Arken Hotel & Art Garden Spa

Att göra hos oss

Hos oss kan den som vill, göra så mycket mer än att njuta av god mat, sköna sängar, bad och bastu. Här listar vi allt du kan göra hos oss. 
skogspromenad på arken hotell i göteborg

Sinnespromenad - må bra i naturen

Har du provat att gå en sinnespromenad någon gång? Om inte så rekommenderar vi det varmt. En promenad på vår naturstig kan ge dig nya upplevelser och är perfekt när du känner dig stressad och behöver landa i din kropp. Framför allt övar du dig i att vara närvarande i nuet.