Du är här

2016
31 januari 2017

Internationella andningsdagen!

Ofta springer vi genom livet och andas bara med axlarna. Men med kort, snabb och stressad andning så mår vi inte bra varken psykiskt eller fysiskt. Passa på att slappna av och ge ditt andetag extra uppmärksamhet just idag! 

Många stressar i sin vardag och det första som fallerar då är vår andning. Den har en förmåga att bli snabbare och ytligare, det kan vara att vi biter ihop eller ”glömmer bort” att andas helt och hållet. Gör vi det tillräckligt ofta så blir det en ovana och i samband med att stressen och pressen ökar så förstärks den upplevda stressen. Andningen börjar så småningom leva sitt egna liv och triggar igång stressreaktioner på egen hand. 

Men hur gör man för att slappna av? Vi har ett tips som du kan använda dig av och det bästa är att det tar endast fem minuter.
Börja med att stäng av mobiltelefonen, hitta en lugn plats. Ta av dig skorna och lägg dig raklång på rygg. Slappna av, känn inåt. Andas. Nu är du igång med yoga. När du ligger på rygg kan du andas långa djupa andetag genom näsan. Det balanserar allt, skapar lugn, ger energi och klarhet. 

Ett komplett yogiskt andetag består av tre olika delar som vävs samman till en helhet. Börja med magandning. Blunda och lägg händerna på nedre delan av magen. Följa nu ditt andetag med tanken till och från dina händer. Därefter revbensandning, placera händerna mot revbenen så att lillfingrarna rör de nedersta revbenen. Andas nu in genom näsan och känn hur dina händer går ut åt sidorna på din bröstkorg. Håll andan en stund, andas sedan ut genom näsan och pressa ihop revbenen med händernas hjälp. Sedan går du över till nyckelbensandning. Lägg nu händerna högre upp mot nyckelbenen och följ andetaget till dina händer, händerna går mot hakan. När du andas ut så ska du pressa lätt med fingrarna mot nyckelbenen så du får känslan av att tömma den övre delen av lungorna.


Dessa tre moment vävs nu samman till ett komplett yogiskt andetag. Händerna ligger nu vid sidan av din kropp och tanken följer ditt andetag så långt ned i magen det kan komma, fortsätter till de nedre revbenen sedan upp till nyckelbenen. Håll andan en kort stund och andas sedan ut i omvänd ordning. Vila där, tills kroppen signalerar att det är dags att andas in igen ned till magen. 

Det sägs att fem minuter av denna yogaandning är som en timmas vila för din kropp. Fem minuter går ju att hitta för att ge kroppen en paus och hinna andas. Kanske när du kommer hem efter en arbetsdag eller varför inte på lunchen och få extra energi till arbetsdagen? 

Sedan 2012 firar vi Andningens dag i Sverige den 3 februari. Den börjar uppmärksammas alltmer internationellt och nu kallas det BreathHour. Kl 12.00 lokal tid och en timme framåt tänker vi lite extra på vår andning. Var med du också och ge ditt andetag extra uppmärksamhet! 

Upplagd av Emelie Nyström 2017-01-31 11:10 | Kommentarer: Inga
Etiketter:
Follow

Läs och lämna kommentarer

Lägg till ny kommentar